Lagar fönster – 18 meter upp i taket

Steninramningen runt fönstren på domkyrkan är sprucken. Nu återställer stenhuggaren Stefan Gullberg fönstren till orginalskick.

Masverket har tagits ner. Nu ska det lagas och målas om.  Så har det gjorts och ska göras med kyrkans alla 30 fönster av typen som Stefan Gullberg visar.

Masverket har tagits ner. Nu ska det lagas och målas om. Så har det gjorts och ska göras med kyrkans alla 30 fönster av typen som Stefan Gullberg visar.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-03-27 16:00

Högt uppe under Domkyrkans tak, cirka 18 meter upp från golvet, är det alltid varmt och särskilt när solen ligger på en varm dag. All värme stiger uppåt. Det är därför kyrkan har skadats av kondensvatten.

Enkelglas i fönstren gör att varm luft, främst under årets kalla årstider, kyls mot kalla glasytor. Då kondenseras vatten på glasen och rinner utefter väggarna på insidan. Detta problem är nu löst med vajrar som leder vattnet till baljor som kan tömmas av vaktmästarna. Men skadorna på kalkstenen, främst i fönstren, består. De vittrar sönder och stenar lossnar på hög höjd. Förr var kyrkan kall när den inte användes, men från 1960-talet är den alltid uppvärmd.

Byggnadsställningen på södra sidan inne i kyrkan är dold bakom ett skynke, men skvallrar om att arbete pågår. Det är stenhuggaren Stefan Gullbergs verk, inget från renoveringsarbetet ska ramla ner på kyrkans besökare.

Klokt tänkt visade det sig. När jag fotograferade och råkade nuddade en tving så lossnade den, för ett ögonblick, och var på väg mot golvet.

– Det är en speciell plats att jobba, jag vill säga att varje dag är en bra dag på jobbet. Vi har arbetat med olika projekt sedan 2006 och med fönstren i sju år nu. Det tar säkert något år till innan alla runt 30 är klara. Vi tar en sektion i taget istället för att stänga kyrkan helt och varje sektion kan ta två till tre månader. Nu är vi framme på S3, det är sektion tre på södra sidan. Det här fönstret är det nog det mest skadade vi sett, säger Stefan Gullberg.

–Vi undersöker fönstren noga var för sig. Glasen högst upp, de kallas för masverk, monteras ner helt. Glasen tas bort, rengörs och målas om. Samma sak sker med metallramen, rengöring och lagning. De målas sen i flera lager. Det rör sig om primer, blymönja och linoljefärg innan den sista färdigfärgen stryks på.

Målet är hela tiden att återställa kyrkan till ursprungsskick. Därför används inga moderna material. Det är ett hantverk med att hugga in nytillverkade bitar istället för gamla söndervittrade kalkstenar.

– Vi anpassar oss precis efter bitarna vi tar bort. Sågar fram allt manuellt med handverktyg och hugger in dem för hand. Är det större partier tar vi dock hjälp av vår leverantör som med datorhjälp skär ut stenarna. Efter det tar vi vid med manuella tekniker som efterliknar orginalen. I de flesta fallen kommer tyvärr ingen att kunna se resultatet av vårt arbete. Det sitter ju så högt upp där ingen kan se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!